Почетна

Вицепремиерот Битиќи на редовната средба на Комисијата за јавно-приватен дијалог: За сите важни економски прашања имаме отворена дискусија со стопанството

26 март 2021


Согласно воспоставената практика, секој последен петок во месецот да се одржи седница на Комисијата за јавно-приватен дијалог, и денес во Владата на Република Северна Македонија се одржа седница на која претставниците на Владата дискутираа со претставници на четирите најголеми стопански комори во земјата, кои се и членки  на Платформата за јавно-приватен дијалог.
Зборувајќи на седницата, заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, посочи дека со одржување на овие редовни месечни седници е воспоставен одличен систем, преку кој во континуитет продолжуваат разговорите помеѓу Владата и државните институции, од една страна и стопанските комори, како претставници на бизнис секторот од друга страна, за важни економски теми.

Undefined

Премиерот Заев: Иновациите движат напред, македонските „зелени машини“ се извезуваат во светски рамки

24 март 2021


„Овие времиња на економски предизвици за голем број компании значат и поголема иновативност и прилагодување на новите трендови. Инвестициите во човечки и машински ресурси несомнено придонесуваат за зголемување на продуктивноста и квалитетот, што на крај резултира со подобра конкурентност и подобар пласман на производите“, истакна премиерот Зоран Заев од велешката компанија „Брако“ на промоцијата на инвестициите во вредност од 8 милиони евра во производствени погони, хали и машини како и на првото македонско хидрогенско возило за чистење улици и јавни површини кое веќе се извезува.

Undefined

Од 57-мата седница на Владата: Владата ѝ укажа на Општина Охрид да се превенираат градежните работи на локацијата ресторан „Парк“; Усвоен текстот на Договорот за гасниот интерконектор со Грција; Мартовските пензии започнуваат да се исплаќаат на 29 март

23 март 2021


Владата на Република Северна Македонија на денешната редовна 57-ма седница ја разгледа и ја усвои Информацијата за спроведување на Планот за управување со светското природно и културно наследство на Охридскиот Регион и донесе заклучок со кој ѝ се укажува на Општина Охрид да превенира градежни работи на локацијата на поранешниот ресторан „Парк-Горица“, до утврдување на фактичката состојба од страна на стручната комисија на Министерството за транспорт и врски, која ќе изврши увид во процесот на издавање/спроведување на одобрението за градење на локацијата на поранешниот ресторан „Парк-Горица“ и за своите наоди ќе ја извести Владата на нејзината наредна седница.

Undefined

Владата донесе одлука да продолжи актуелната забрана и посебен режим за движење до 6 април

22 март 2021

Владата на Република Северна Македонија на денешната 56-та седница, по препорака на Комисијата за заразни болести, донесе одлука да биде продолжена актуелната мерка за забрана и посебен режим на движење на граѓаните на целата територија на државата во временскиот период од 22:00 часот до 05:00 часот, почнувајќи од денеска, односно од 23 март до 6 април.

Undefined

Од 55-та седница на Владата: Договорен откупот на вишокот тутун; Започна постапката за втората транша од 80 милиони евра од ЕУ поддршката за Ковид мерките, привремено запира ископот на чакал на р. Пчиња, додека трае инспекцискиот увид

18 март 2021


На својата редовна 55-та седница што се одржа вечерва, Владата ја разгледа и усвои информацијата за состојбите за откуп на тутун од реколта 2020 година и донесе заклучок да му се укаже на Тутунскиот комбинат Прилеп да ги преземе сите активности да се откупат дополнителни 700 тони тутун од вишокот од последната реколта.

Undefined

Pages

Subscribe to RSS - Почетна