Почетна

Јавен повик за изразување интерес за консултантски услуги

7 мај 2021

Единицата за спроведување на проектот од „Проектот за локална и регионална конкурентност” објавува покана за изразување интерес за консултантски услуги. 

Undefined

Вицепремиерот Битиќи и директорите Деспотовски и Петров на економскиот форум на Фајнанс Тинк: Во последните три години преку Планот за економски раст поддржавме 800 компании со 70 милиони евра

6 мај 2021


„Планот за економски раст, донесен во 2017 година, има за цел да одговори на барањата  на домашните компании за да се овозможи транспарентна поддршка, со еднакви можности за сите компании, независно од сопственоста на капиталот или големината на компанијата. Тој план го операционализиравме преку Законот за финансиска поддршка на инвестиции и Среднорочната програма за поддршка на микро, мали и средни компании на ФИТР. Една од придобивките на Планот за економски раст е што на некој начин ги стимулиравме домашните компании да размислуваат на среден па и на долг рок, да имаат стратешки пристап кон развојот, а со Законот им обезбедивме сигурност дека државата ќе стои покрај нив и ќе ги поддржува нивните инвестициски зафати“, нагласи вицепремиерот Битиќи за време на економскиот форум „Дали субвенциите создаваат подобри претријатија? Или подобрите претријатија добиваат повисоки субвенции?“, во организација на „Фајнанс Тинк“, со поддршка на Амбасадата на Кралство Норвешка и „Балканскиот труст за демoкратија“.

Undefined

Вицепремиерот Битиќи и министерот Хоџа во посета на ХС Злетовица – Хидросистемот е значаен ресурс и работиме посветено за да ги оствари сите потенцијални функции во интерес на граѓаните од регионот

5 мај 2021


“Владата на Република Северна Македонија континуирано работи на подобрување на условите за живот на граѓаните во целата земја, врвен приоритет ни е да го поттикнеме рамномерниот регионален развој, а за да успееме во тоа, треба и мора да се работи на подобрување на основните услови за живот“, посочи заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, кој заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Аријанит Хоџа денес го посетија ЈП за извршување на водостопански услуги „Хидросистем Злетовица“ во Пробиштип.

Undefined

Битиќи на 24 Анализа за Недела неработен ден - Трговските објекти ќе може да работат во една смена и ќе уплаќаат 2% од приходите во недела кои ќе се наменат за изградба на градинки, а работниците ќе добиваат 100% повисока дневница

5 мај 2021


Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, гостуваше во емисијата „24 отворено“ на Телевизија 24, кадешто за актуелните прашаања поврзани со работничките права и работните односи дискутираше со претседателот на Сојузот на синдикати Дарко Димовски, претседателот на Организацијата на работодавачи, Ангел Димитров и претседателот на Конфедерацијата на синдикални организации на Македонија, Марјан Ристески. 

Undefined

Од 68-та седница на Владата: Од 5 до 15 мај забраната за движење започнува во 23:00 и завршува во 05:00 часот; Формирано е координативно тело за поддршка на фудбалската репрезентација на Европското првенство во фудбал

4 мај 2021

Владата на Република Северна Македонија на денешната 68-ма седница донесе одлука согласно која од 5 мај, среда, забраната за движење со цел заштита од КОВИД-19 наместо од 21:00 часот, ќе започнува од 23:00 часот и ќе трае до 05:00 часот наредниот ден. Мерката започнува да важи од 5 мај и ќе трае до 15 мај.

Undefined

Pages

Subscribe to RSS - Почетна