Почетна

Вицепремиерот Битиќи на работен состанок за Стратегијата за „паметна специјализација“ – Со Стратегијата ќе се издвојат секторите со најголем потенцијал за развој за побрз и одржлив раст на економијата на Северна Македонија

17 Декември 2021 година


Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, министерката за образование и наука, Мила Царовска, државната секретарка во министерството за економија Размена Чекиќ Дуровиќ, замениците амбасадори на СР Германија и Швајцарија, претставници на делегацијата на ЕУ, резидентниот претставник на канцеларијата на Светска Банка, претставници од бизнис и академската заедница и од граѓанскиот сектор денес учествуваа на работниот состанок за Стратегијата за „паметна специјализација“, кој се одржа во Владата на Република Северна Македонија.

Undefined

Вицепремиерот Битиќи се сретна со новиот шпански амбасадор Лозано Гарсиjа – Политичките односи помеѓу Северна Македонија и Шпанија се на одлично ниво, економската соработка има потенцијал да се развива

16 Декември 2021 година


Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, оствари средба со новоименуваниот амбасадор на Кралството Шпанија во нашата земја Н.Е. Хозе Луис Лозано Гарсија, со кого разговараа за политичката и економската соработка помеѓу двете земји.

Undefined

Вицепремиерот Битиќи на првиот регионален „Иновациски бизнис форум Пеперутка“ – Соработката помеѓу земјите ќе го позиционира регионот како атрактивна дестинација за нови иновативни инвестиции

16 Декември 2021 година


Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, присуствуваше и се обрати на првиот регионален „Иновациски бизнис форум Пеперутка“ (Butterfly Innovation and Business Forum), кој е во заедничка организација на Регионалниот совет за соработка (Regional Cooperation Council - RCC) и универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и во соработка со „Европската претриемачка мрежа“ (European Enterprise Network), INNO и Фондот за иновации и технолошки развој, а со поддршка на Европската Унија.

Undefined

Започнува креирањето на првиот AI дигитален асистент за државна помош во регионот

15 Декември 2021 година


Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, директорите на Фондот за иновации и технолошки развој, Kоста Петров, на Дирекцијата за технолошкко индустриски развојни зони, Јован Деспотовски и на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, Дејан Павлески, присуствуваа на презентацијата на концептот за креирање на првиот AI (artificial intelligence) дигитален асистент за државна помош во регионот, којшто е избран како најдобар на јавниот повик кој го објави ФИТР, а кој беше презентиран од страна на претставникот на компанијата која ќе го реализира проектот, домашната ИТ компанија, Кодвел (CodeWell).

Undefined

Pages

Subscribe to RSS - Почетна