Почетна

Потпишани договори за грант за консултантски услуги и за надзорен инженер за интензивирање на работите на железницата на Коридор 8

15 Октомври 2021 година


Во Владата на Република Северна Македонија беше потпишан Договорот за грант за консултантски услуги, како и Договорот за надзорен инженер за претстојната изведба на градежните работи на источниот дел од железничкиот Коридор 8, фаза 1, што се однесува на делницата Куманово – Бељаковце и на фаза 2 која ја опфаќа делницата Бељаковце – Крива Паланка.

Undefined

Вицепремиерот Битиќи на Самитот за Западен Балкан во организација на Економист – Создаваме поволна и предвидлива бизнис клима, Северна Македонија и регионот се одлична дестинација за инвестирање

14 Октомври 2021 година


Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, денес учествуваше на панелот „Трасирање на патот за раст и развој во пост-ковид периодот“, кој се одржа во рамките на Самитот за Западен Балкан, во организација на светски реномираниот магазин „Економист“, кој денес се одржува во Скопје.

Undefined

Вицепремиерот Битиќи на доделување на дипломи на Меѓународниот Балкански универзитет – Младите луѓе се иднината, Владата обезбедува еднакви услови и поддршка за остварување на нивните визии13 Октомври 2021 година

Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, на покана на Меѓународниот балкански универзитет (International Balkan University), денес присуствуваше и се обрати на завршната церемонија на која беа доделени дипломи за завршените студенти од генерацииите 2020 и 2021, кои дипломирале на Универзитетот. На настанот, воведни обраќања имаа и амбасадорот на Турција во Северна Македонија, Н.Е. Хасан Мемет Секизкок, ректорот на Меѓународниот Балкански универзитет, проф. д-р Мемет Дурсун Ердем и Претседателот на управувачкиот одбор на универзитетот, Ајдован Адемовски.

Undefined

Вицепремиерот Битиќи на презентација на Индексот на бирократија за 2020 година –Преземаме сериозни чекори за поефикасна и поефективна администрација и намалување на бирократските процедури и тие вродуваат со плод

8 октомври 2021


Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, денеска, на покана на организацијата „Macedonia 2025“, се обрати на настанот на кој се презентираше Индексот за бирократија за 2020 година, истражување кое се спроведува во неколку европски земји, помеѓу кои е и Северна Македонија, а кое преку заедничкиот проект „Кон намалување на бирократскиот товар“, го реализираат „Macedonia 2025“, Институтот за економски и социјални студии (INESS) од Република Словачка и регионалната канцеларија на Friedrich Nauman Фондацијата. На настанот зборуваа и извршната директорка на организацијата „Macedonia 2025“, Никица Мојсоска Блажевски и аналитичарите Сашо Клековски и Антонио Николоски.

Undefined

Pages

Subscribe to RSS - Почетна