Битиќи – Викерс: Развојот на Северна Македонија е со силна поддршка од Обединетото Кралство

16 Февруари 2022


Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи денеска оствари средба со трговскиот пратеник за Западен Балкан на премиерот Борис Џонсон, господинот Мартин Викерс.

На средбата разговара за повеќе теми кои се од обостран економски интерес на двете пријателски земји, пришто е констатирано дека Обединетото Кралство е вториот најголем економски партнер на нашата земја.

Викерс ја потврди поддршката на Обединетото Кралство во нашите евро-интегративни процеси, но и поддршката во остварување на зелената агенда на Република Северна Македонија, посебно преку инвестициите во обновливите извори за енергија и управувањето со отпадот.

Вицепремиерот Битиќи му се заблагодари и за поддршката која нашата земја ја има од Обединетото Кралство во првата фаза од подготовката на Националната Развојна Стратегија 2021 – 2041.

*****

Bytyqi - Vikers: Zhvillimi i vendit tonë mbështetet fuqishëm nga Mbretëria e Bashkuar

Zëvendëskryeministri i Qeverisë, përgjegjës për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investimet, Fatmir Bytyqi  ka takuar sot emisarin tregtar për Ballkanin Perëndimor të kryeministrit Boris Xhonson, z. Martin Vikers.

Në takim u diskutuan disa tema me interes reciprok ekonomik të të dy vendeve mike, e cila është partneri i dytë më i madh ekonomik i vendit tonë.

Vikers, i cili rikonfirmoi mbështetjen e Mbretërisë së Bashkuar në proceset tona eurointegruese, por edhe mbështetjen në arritjen e agjendës së gjelbër të Republikës së Maqedonisë së Veriut, në veçanti përmes investimeve në burimet e ripërtëritshme të energjisë dhe menaxhimin e mbeturinave.

Zëvendëskryeministri Bytyqi po ashtu i shprehi falënderoi për mbështetjen që vendi ynë e ka nga Mbretëria e Bashkuar në fazën e parë të përgatitjes së Strategjisë Zhvillimore Kombëtare 2021 - 2041.

Undefined
АКТУЕЛНОСТИ: