Интервју на вицепремиерот за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи за порталот Журнал – 25.9.2020

25 септември 2020

Интервју / Битиќи: „Мој ДДВ“, од јануари ќе се зголеми на 2400 денари што ќе им бидат вратени на граѓаните

Скопје, 25 септември, zhurnal.mk - Според пресметките направени неодамна од синдикатите во Северна Македонија, потрошувачката корпа на четиричлено семејство достигнува вредност од околу 550 евра, додека според Државниот завод за статистика, просечната плата во текот на месецот јули изнесуваше 436 евра.

Во текот на август оваа година, трошоците за живот се зголемија за 0,5 проценти, во споредба со јули, додека малопродажните цени на производите во продавниците се зголемија за 0,8 проценти. Во текот на август 2020 година, цената на електричната енергија се зголеми за 7,4 проценти. Пандемијата на корона вирусот погоди повеќе семејства, намалувајќи ги нивните приходи поради отпуштање на повеќе од 15.000 работници. Во меѓувреме, голем дел од работниците досега работеа со скратено работно време, што доведе до намалување на платите.

„Приоритетите како и досега, со спроведување на антикризни мерки, остануваат исти и ова е  за зачувување на секое работно место и поддршка на економијата и граѓаните за полесно надминување на кризата и влегување во посткризниот период, што ќе следи од растот и развојот на економијата во земјата и подобрувањето на животниот стандард на граѓаните, вели во своето ексклузивно интервју за новинската агенција Журнал, вицепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи.

Тој зборуваше и за поскапувањето на струјата, четвртиот пакет мерки од кои ќе имаат корист луѓето кои не биле дел од претходните пакети, враќањето пари на граѓаните и многу повеќе.

Во врска со апликацијата „Мој ДДВ“, Битиќи вели дека од јануари следната година ќе се зголеми лимитот од сегашните 1800 денари, за една четвртина, на 2400 денари. Тој вели дека оваа мерка ги даде потребните ефекти досега за намалување на сивата економија, како и парите да им се враќаат на граѓаните.

„Ние стоиме на ова, тоа е дел од владината програма. Зошто мислиме дека е добра мерка? Бидејќи најголемите евроскептици, но и најголемите скептици за тоа што работеше претходната влада, кога заврши овој едногодишен период, сега велат дека нешто се менува затоа што вкупниот број на оние што ги скенираат фискалните сметки и вкупниот број на скенирани сметки секој ден расте. Што значи ова за една држава? Дека презедовме активна мерка насочена кон елиминирање на сивата, неформална економија, дека граѓаните се посвесни да купуваат каде можат да набават нешто и затоа потенциравме дека ќе го зголемиме, но тоа е точно за 2400 денари за четвртина или 9600 денари за една година на лице. „Хипотетички, ако четворица членови над 15 години би ги скенирале фискалните сметки, максималниот износ на пари што би можеле да го имаат за една година е околу 39.000 денари, што е скоро просечна плата од половина во државата“, рече тој.

Битиќи, меѓу другото, вели дека Владата уште повеќе ќе ги мотивира граѓаните да ги скенираат фискалните сметки бидејќи во иднина тие уште повеќе ќе го зголемат лимитот на парите што ќе им бидат вратени на нивните сметки.

„Но, за нас не е важно колку ќе се вратат, ние ќе го зголемиме уште повеќе. Она што за нас е важно е колку е мала неформалната економија. Оваа мерка дава ефект, продолжува да дава ефект и секојдневно мотивираме се повеќе и повеќе граѓаните да вршат поголем притисок затоа што колку повеќе граѓаните бараат фискални сметки, толку поголем ќе биде притисокот врз оние кои работат во странство системот, толку поголема ќе биде нашата моќ како Влада да им помагаме на граѓаните со разни мерки или да враќаме пари на нивните сметки “, изјави за Журнал, вицепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи.

Целосното интервју со вицепремиерот Фатмир Битиќи ќе можете да го следите во текот на денот на официјалната веб-страница на новинската агенција Журнал на социјалната мрежа Фејсбук

 

Интервју / Битиќи: „Мој ДДВ“, од јануари ќе се зголеми на 2400 денари што ќе им бидат вратени на граѓаните

Undefined
АКТУЕЛНОСТИ: