Почетна

Одржана информативна бизнис средба – Владата заедно со УНДП и бизнис секторот креираат мерки за намалување на невработеноста

Владата на Република Македонија, со поддршка на УНДП, на 16 септември 2018 година, го собра бизнис секторот на информативна бизнис средба, за да ги слушне нивните потреби за креирање на нови мерки за намалување на невработеноста и зголемување на развојот на бизнисот. 

English

Започна со изградба новиот објект на компанијата индустри сервис во гази баба – инвестиција од 1,5 милиони евра и до 100 нови вработувања

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, вицепремиерот и министер за внатрешни работи  Оливер Спасовски, градоначалникот на град Скопје Петре Шилегов и градоначалникот на општина Гази Баба Борис Георгиевски на 15 септември 2018 година присуствуваа на свеченоста со која се означи почетокот на изградба на новиот објект на компанијата Индустри сервис во населба Маџари. Вицепремиерот Анѓушев, потенцираше дека оваа нова инвестиција на компанија која е специјализирана за производство на храна за потребите на големи индустриски капацитети е уште еден доказ за процесот на индустријализација кој се одвива во  Република Македонија. Тој дополни дека овој тип на компании се многу важни во индустријата, бидејќи според податоците од Светската организација на трудот, компаниите кои имаат организирана исхрана ја зголемуваат својата продуктивност дури до 20%.

English

Промовиран проектот за „одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“ – започна подготовка на софтвер за распределба на буџетски средства

На 14 септември 2018 година, во Свечената сала на Владата, беше презентиран „Проектот за одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“, кој се спроведува од Кабинетот на Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, во соработка со Министерството за локална самоуправа, а со поддршка од Амбаса

English

Започна јавната расправа за предлог законот за практиканство – младите лица ќе стекнуваат практични вештини преку платена работа

Денес започна јавната расправа за целосно новиот Предлог закон за практиканство, со кој во правни рамки се става оваа дејност и преку кој се дефинираат правата и обврските на практикантите - лица од 15 до 29 години, како и на компаниите кои имаат потреба од ваков вид на кадар.
 

English

Премиерот Заев и економскиот тим министри ги презентираа параметрите за раст на економијата од 3.1% во вториот квартал 2018 година

 

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев заедно со економскиот тим министри во Владата денеска на прес конференција ги презентираа параметрите на раст на БДП кој во вториот квартал оваа година изнесува 3.1%.

 

English

Pages

Subscribe to RSS - Почетна