Почетна

Вицепремиерот Битиќи на првиот регионален „Иновациски бизнис форум Пеперутка“ – Соработката помеѓу земјите ќе го позиционира регионот како атрактивна дестинација за нови иновативни инвестиции

16 Декември 2021 година


Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, присуствуваше и се обрати на првиот регионален „Иновациски бизнис форум Пеперутка“ (Butterfly Innovation and Business Forum), кој е во заедничка организација на Регионалниот совет за соработка (Regional Cooperation Council - RCC) и универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и во соработка со „Европската претриемачка мрежа“ (European Enterprise Network), INNO и Фондот за иновации и технолошки развој, а со поддршка на Европската Унија.

Undefined

Започнува креирањето на првиот AI дигитален асистент за државна помош во регионот

15 Декември 2021 година


Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, директорите на Фондот за иновации и технолошки развој, Kоста Петров, на Дирекцијата за технолошкко индустриски развојни зони, Јован Деспотовски и на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, Дејан Павлески, присуствуваа на презентацијата на концептот за креирање на првиот AI (artificial intelligence) дигитален асистент за државна помош во регионот, којшто е избран како најдобар на јавниот повик кој го објави ФИТР, а кој беше презентиран од страна на претставникот на компанијата која ќе го реализира проектот, домашната ИТ компанија, Кодвел (CodeWell).

Undefined

Вицепремиерот Битиќи на настан во организација на МАТТО – Регионалната соработка е есенцијална за побрз и одржлив економски развој на сите земји од Западен Балкан

14 Декември 2021 година


Унапредувањето на трговските односи помеѓу Турција, Северна Македонија и Косово, подобрување на инфраструктурната поврзаност и можностите за реализација на инвестиции со кои би се подобрила конкурентност на земјите и на регионот на Западен Балкан, беа дел од темите кои се дискутираа на денешниот трилатерален состанок „Придонес за развој на социо-економските односи помеѓу Република Турција, Република Северна Македонија и Република Косово“, кој е во заедничка организација на Македонско-турската стопанска комора МАТТО, Косовско-турската стопанска комора КТТО и Здружението на стопанственици и занаетчии „Еснаф“ од Косово.

Undefined

На денешната 126-та седница Владата одобри да се донесе законско решение за репрограмирање на кредитните услови за заемот за гасификација

13 Декември 2021 година

Владата на Република Северна Македонија на денешната седница го одобри предлогот на Министерството за финансии за репрограмирање на кредитни услови на АД „НАЦИОНАЛНИ ЕНЕРГЕТСКИ РЕСУРСИ“ Скопје во државна сопственост, во однос на заемот за финансирање на проектот „Гасификација на Република Северна Македонија“, добиен од Дојче банка и Ерсте банка.

Undefined

Pages

Subscribe to RSS - Почетна