Премиерот Заев: Посилен предизвик за економски развој на Македонија од членството на земјата во ЕУ и НАТО не постои

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев и заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Кочо Анѓушев денеска имаа свои воведни обраќања на научната конференција „Идни предизвици на економскиот развој и економските политики на Република Македонија“ во организација на Македонската академија на науките и уметностите во соработка со Владата на Република Македонија, Народна банка на Македонија и Стопанска комора на Македонија. Премиерот Заев во своето обраќање истакна:

Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) од воспоставување на нашата независност до денес претставува јадрото на македонската интелигенција која низ годините ги поставува правците и насоките за економски и политички развој на Република Македонија. Оваа научна институција преку широкиот спектар на економски научни анализи долги години учествува во креирањето на економски политики.

English

ЗАПОЧНА НАУЧНИОТ СИМПОЗИУМ „ЕНЕРГЕТИКА 2018“ – ВИЦЕПРЕМИЕРОТ АНЃУШЕВ: ЕНЕРГЕТИКАТА Е КРВОТОК НА ЕКОНОМИЈАТА И ПОТРЕБНО Е ДОЛГОРОЧНО ПЛАНИРАЊЕ

Големите енергетски предизвици поврзани со пазарот за електрична енергија, производство, имплементација на решенија за паметни мрежи и нивно управување, енергетска ефикасност, екологијата и обновливите извори се дел од темите на научниот симпозиум „Енергетика 2018“

Потпретседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, на свеченото отворање на симпозиумот, истакна дека енергетиката е крвоток на една економија, особено важен сегмент на општественото живеење и дека Владата посветува големо внимание за развој на овој сектор. Тој нагласи дека е донесен нов Закон за енергетика, во подготовка е Закон за енергетска ефикасност, а се започнува со сериозно планирање на развојот на енергетскиот сектор, преку креирање на Стратегија за енергетика, која ќе опфати период од наредни 30 години.

English

Вицепремиерот Aнѓушев: инвестицијата на Прилепска Пиварница во вредност од 3,5 милиони евра ќе допринесе за развој на градежништвото и индустријата

Денес официјлано започна со градба новиот дистрибутивен центар на Прилепска пиварница во Идризово, инвестиција во висина од 3,5 милиони евра, во која се очекува да се вработат над 30 лица од различни профили и степен на образование.

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, д-р Кочо Анѓушев, потенцираше дека Прилепска пиварница е добар пример на домашна компанија, која со квалитетно управување и правилно инвестирање во изминатите 10 години успеа да изгради препознатлив бренд, да се позиционира на пазарот и да ги удвои приходите на компанијата.

English

Вицепремиерот Aнѓушев од САМИТ 100: алтернатива освен членство во ЕУ нема, регионот мора да биде поефикасен и заедно да работиме на иднината

Заменикот на претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за економски прашања, д-р Кочо Анѓушев, на вториот ден од „Самит 100 – Бизнис лидери од Југоисточна Европа“, учествуваше на панелот „Дали  регионот може да се натпреварува на глобалниот пазар“ кадешто дебатираше со потпретседателот на Владата на Република Србија д-р Расим Љајиќ, а кој го модерираа претседателката на Самит 100 и член на управен одбор на Горење Груп, Станка Пејановиќ и потпретседателот на Самит 100 и генерален директор на Алкалоид, Живко Мукаетов.

English

Вицепремиерот Aнѓушев на САМИТ 100 во Белград: иднината на регионот е во ЕУ – да работиме на регионална рамноправност за повисока конкурентност

Заменик претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев учествува на седмиот по ред „Самит 100 – Бизнис лидери во Југоисточна Европа“, кој се одржува во Белград, а на кој учествуваат политички и бизнис лидери од регионот.

Во попладневните часови на Самитот, вицепремиерот беше дел од панелот „Кои резултати ќе направат вистинска разлика за регионот“ на кој се водеше дискусија помеѓу бизнисот и политиката.

Вицепремиерот истакна дека политиките на македонската Влада за градење на добрсоседски односи, како и цврстата заложба за интеграциите во ЕУ и НАТО даваат добри резултати, кои се рефлектираат преку се поголем интерес и број на странски инвестиции во земјата.

English

Pages

Subscribe to Заменик на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори RSS